pronto.ee

Tomorrow will be cancelled due to lack of interest

Valimispohmell

VOTE!Valimised on siis selleks korraks läbi saanud ja tulemused teatavaks tehtud. Väga palju siin midagi kommenteerida ei olegi — ma prognoosisin, et Keskerakond kas siis saab jälle absoluutse enamuse või moodustab koalisatsiooni koos sotsidega. Tundub, et mängu lähevad mõlemad versioonid.

Muide, kurbnaljakas on lugeda neid jutte, et ei tea miks küll kohukesed tahavad sotsidega linade vahele pugeda. Poliitikas kehtib reegel, et hoia oma vaenlane enda lähedal — reegel, mille vastu praegune Toompea koalisatsioon räigelt eksis ja mille vilju nad nüüd nutunägu ees oma kontorites nosivad. Keskerakond on alati suure kämblaga olnud ja alati ka omade eest seisnud. Tõsi, mitte alati pole päris selge, keda nad omadeks nimetavad, aga nad teavad kuidas selgade kokku panemine käib. Enne kui muud erakonnad seda asja ära ei õpi ei saavuta nad suurt midagi. Ega asjata ei öelda, et ütle, kes on su sõbrad. Kui sul sõpru ei ole, siis oled sa tühi koht.

Aga see selleks. Mõni hetk tagasi saatis Mart Laar laiali valimisjärgse kirja ja nagu näha pole mees ENDISELT oma vigadest õppinud. Selle asemel, et aumehe kombel võtta omale vastutus ebaedu eest valimistel keksis mees ringi ja rääkis kui halvasti teistel läks. Pikk lõik oli selle kohta, kuidas Keskerakonnal läks kõik palju halvemini kui eelmine kord. Kulla mees, maga kaineks: Keskerakond võttis rohkem hääli kui kunagi varem ja Tallinn on inimeste arvult kolmandik Eestit ja kapitalilt pool. Kui sul on Tallinn käes ei ole enam absoluutselt tähtis, mis toimub (kogu lugupidamisega saarlaste suunas) kusagil Kuressaares. Ausalt, Mart, see, et ma hääletasin nendel valimistel IRL-i poolt ei ole mitte tänu sinule, vaid vaatamata sinule. IRL-i mängijate pink on piisavalt pikk, et oleks juba aeg võtta omale ammu ära teenitud halli kardinali mugav nahast tugitool kusagil tagatoas ning lasta parema renomeega ning selgema visiooniga inimestel fassaadi kujundada.

Ma juba eelmiste valimiste ajal märkisin, et halvim variant, mida üks erakond saab teha on vastanduda Keskerakonnale. Esiteks kui sa oled potentsiaase valija jaoks antipaatne, siis sellisel juhul valib ta nimme sinu vastalise. Teiseks ennast teise erakonnaga vastandades tunnistad sa, et sa oled neist nõrgem (tugevamad on ju suuremeelsed) ning samuti ei ole võimeline käima välja oma ideid. Kõik sõnumid, mille sees on Keskerakond või Edgar Savisaar mõjuvad lõppkokkuvõttes viimaste reklaamina, sest PR-i rusikareegel on ju, et ka halb avalikus on hea avalikus.

Kogu selle tingel-tangeli pärliks leiab ikka veel inimesi, kes tõsimeeli usuvad, et valikut tegemata jättes teevad nad endale, teistele ja riigile teene. Viimane, kellelt ma midagi taolist ootasin oli Tarmo Jüristo, kes täitsa avalikult tunnistas, et tema valimas ei käinud, kuna kellegi poolt polnud valida. Selle kohta ei oska ma midagi muud öelda, et kui meil oleks lihtsalt valikud hea ja halva vahel, siis poleks meil ju valimisi vaja. Või tuues näite bridžist: ässadega oskavad kõik tihisi võtta. Aga pakis on 52 kaarti ning ässasi on ainult neli. Ning kaks ülejäänud kolmest mängijast on sinu vastu. Kaartide lauale löömine kui kätte ükski äss ei tulnud on aga lihtsalt väga-väga lapsik.

6 Comments

  • Reply Ulmeguru |

    Et kohe alguses oleks selge, siis ütlen, et käisin valimas…

    Samas, ei näe ma midagi kuritegelikku selles, kui inimene ei lähe valima… ju siis tema jaoks valikut polnud… sest valimistel valib konkreetne inimene omi valikuid… mitte naabrimehe, mitte ülemuse, mitte kelletahes… kompromiss iga hinna eest on siiski poliitikute probleem… korralik inimene ei pea oma südametuniistusega kompromisse tegema…

    Iseküsimus, et tihti kipub see mittevalimise avaldus olema selline elitaaritsev žest… noh, et kuidas nüüd mina kõigest sellest jamast niipalju üle olen…

    PS: Olen ka ise jätnud valimata, küll laiskusest, küll elitaarsest ülbusest, küll ka valiku puudumise tõttu… olen piisavalt vana inimene ning on olnud võimalus kõiksugu variante proovida… seekord tegin siis taas valimismängu…

  • Reply Allar |

    Äkki kirjutad oma arvamuse selle kohta, miks keskid sotsidega koalitsiooni teevad, kuigi neil enamus mandaate on?
    Mis seal taga peitub? Tahavad oma viletsa tallinna juhtimise sotside kraesse kirjutada kahe aasta pärast? Tahavad näidata suuremeelsust? Tahavad… midagi muud? Mingi uba seal ju peab olema, kas see on varjatud veel?

  • Reply pronto |

    Minu esimene küsimus oleks, miks nad ei peaks? Neil on kõik põhjused nendega liit moodustada ja mitte ühtegi seda mitte teha.

    Esiteks on neil sama valijaskond. Need kohad, kus SDE edukas oli, oli neil kohe tavaliselt (peale mõne erandiga) sabas Keskerakond. Hoides SDE enda ligi lihtsustab Keskerakond sildamist ehk teisisõnu, kui SDE ühel või teisel põhjusel valija jaoks mängust välja peaks langema, siis on tema valijal palju lihtsam Keskerakonna kui mõne teise erakonna poolt hääletada. Või hääletamata jätta, mida ka see aasta just sellel kaalutlusel tehti.

    Teiseks Toompea. IRL-i ja Reformi poolt üsna põhjendamatu käitumine Toompeal viis asja selleni, et meil on hetkel Roheliste vaikival toel vähemusvalitsus. Hoides sotse Tallinnas ihu ligi, muudetakse nad ka Toompeal liitlasteks — ning võimalik, et ka mõnes muus piirkonnast (ma pean siinkohas silmas just Tartut, kus see võib oluliseks kujuneda). Rohelised juba said, mis tahtsid ja väga palju Riigikogu koalisatsioonil neile enam pakkuda ei ole — mida ei saa aga rääkida Keski kohta, kes pole oma vahendeid veel luftitanud. Kui sotsid nüüd kindlalt Keski leeri satuvad, muutub Toompeal elu huvitavaks.

    Kolmandaks näitab Keskerakond, et oskab olla suuremeelne. See on väärtus, mis on Edgari alati kohalikul tasandil võimule aidanud, sest mitte ükski erakond pole seniajani saanud üle hellitatud lapse kiuslikkuse sündroomist. Demonstreerides nõnda oma üllameelsust, kinnistub ka Suure Juhi imago, sest suur monarh on alati armulik. Muide, see imago ei jää märkamata ka teistel ning see põhjustab erakondade omavahelises asjaajamises palju paksu verd, mis peaaegu alati on vesi Keskerakonna veskile.

    Neljas punkt on see, et isegi kui ühel või teisel põhjusel peaks linnaviletsuses paar ülejooksikut tekkima (ajalugu on seda korduvalt demonstreerinud), siis tavaliselt tekivad need ülejooksikud just piiri peal olevas koalisatsioonis. Kui koalisatsioon on rõhuvas ülekaalus, siis esiteks ei vaevu keegi surkima, teiseks ei vaevu keegi alt ära hüppama ja kolmandaks kaasneb sellega totaalne moraalne üleolek.

    Spekuleerida teemal, kas äkki nende kaela Tallinna jamad veeretada on lihtsalt lapsik ning kuulub kategooriasse “Dog ate my homework”. Selleks peaks sotside hulgast tulema linnapea ning isegi siis ei ole neile midagi süüks panna, sest sotsidel on palju lihtsam öelda, et Edgar tegi ja seda jama pole kellelgi vaja.

  • Reply tarmojuristo |

    Sattusin alles nüüd ühe sõbraliku vihje peale siia 🙂

    Ja ütleks kommentaariks sedasi: ma saan väga hästi aru, et valimatajätmine on samuti valik. See on põhjus, miks ma kõik need aastad truult olen nii riigikogu kui kohalike valimiste puhul käinud oma häält andmas–mitte see, et varasematel aastatel oleks palju rohkem kedagi valida olnud. Põhjused, miks ma seekord seda ei teinud oli veidi teised ja ma samuti täitsa näen kuidas need võivad kellelegi elitaarsed tunduda. Aga üldiselt võttis ulmeguru asja tegelikult kokku: see lihtsalt ei ole enam minu madin. Ma olen sellest aastast Eestis veetnud kokku vähem kui kolm kuud ja loodetavalt õnnestub järgmisel aastal seda suhet veelgi muu maailma kasuks kallutada. Minu isiklik (olgu öeldud, et väga kriitiline) arvamus Tallinna või üldse tänase Eesti osas ei sõltu mingil märkimisväärsel määral sellest, milline erakond seal parasjagu võimul või enamuses peaks olema. Ja kuna ma ise seal ei ole, siis mul on tõesti ka tunne, et ma ei peakski valima oma äranägemise järgi midagi, mis mind ei puuduta, küll aga puudutab neid, kes nt. selle ja järgmise aasta tervikuna Tallinnas veedavad. Ja siin on koht, kus nüüd omakorda minu nina haistab väikest elitaarsust, kui keegi väidab end teistest paremini teadvat milline poliitiline võim teistele parem on. Sest isegi kui meil oleks valikud lihtsalt hea ja halva vahel, oleks meil ikkagi valimisi vaja – kui sa just juhtumisi ei eelda, et kõigi inimeste arusaamad heast ja halvast tingimata kokku langevad, eksole? 😉

  • Reply pronto |

    Ma saan su mõttekäigust aru, kuid ei nõustu sellega. Vaatamata sellele, et sa oled siin elanud sellest aastast vaid kolm kuud on kusagilt valijakaart, millel on sinu nimi. Ainuke võimalus mitte hääletada on kohalike omaviletsuste valimiste puhul ennast IGALT poolt välja kirjutada ning Riigikogu valimiste puhul loobuda kodakonsdsusest, sest isegi mitte valides teed sa vastasel korral ikkagi kellegi eest otsuseid, soovid sa seda või mitte.

Post a comment