pronto.ee

Tomorrow will be cancelled due to lack of interest

XBoxi parandamine

Millalgi sügisel hakkas mu XBox jukerdama ja “Dirty Disk” errorit viskama. Kõvemad käpad teadsid öelda, et tegu on seadme DVD ROM-i optilise pea tüüpprobleemiga.Esimese hooga mõtlesin, et otsin mingi säga, kes selle ära parandab, aga mingil hetkel otsustasin, et pagan küll, äkki suudan ise midagi ära teha. Mingi kuu aega tagasi hakkasin asjaga pihta ja nüüd lõpuks sain asjaga valmis. Aega see võttis, aga see eest oskan ma suurepäraselt jukerdavaid XBoxi plaadilugejaid parandada.

Kuukene võttis mul aega peamiselt see, et XBoxide parandamine nõuab mõningast ülevaadet seal olevatest jupstükkidest, palju infot, vajalike riistu ja natuke julgust. Näiteks optilise peani jõudmiseks läheb vaja vähemalt viite erinevat kruvikeerajat, millest neli on suhteliselt eksootilised (erinevad Torxid ja imepisike ristpea). Loomulikult ei taibanud ma neid kõiki korraga omale hankida ja nii ma sammhaaval edasi liikusingi. Vahepeal otsustasin, et ma ei proovigi puhastada pead, vaid kuna tegu on suhteliselt vana ja niisamagi väsinud lugejaga, siis tellisin omale uue pea. Ja jälle pidin nädalakese ootama.

XBoxi DVD probleemiks on, et sel on oma, XBoxi spetsiifiline firmware, samuti mõningane riistvaraline erinevus. Näiteks on toitekaabel arvuti omast erinev ja esipaneelil puudub nupp jõuga sahtli avamiseks (auk kirjaklambriga suskamise jaoks on loomulikult endiselt alles). See tähendab seda, et kuigi laias laastus on tegu täiesti tavalise DVD seadmega ei saa seda lihtsalt esimese poest ostetud karbiga asendada. Ja asendusdraivide (eriti Samsungi omade eest) nõutakse hingehinda.

Muide järgmist pead ma proovin siiski puhastada — huvitaval kombel ei ole kõige riskantsem osa asja juures sugugi mitte optiline pea (mida on suhteliselt lihtne näiteks puhastuskettaga vuntsida, vaid hoopis peeglite süsteem, kuhu kogunenud jama on praktiliselt võimatu ilma DVD seadet lahti võtmata ligi pääseda. Kuna ma olen seda korra juba teinud, siis olen ma valmis asja veel korra proovima. Ahjaa .. ja modifitseerimisega tahaks ma samuti käe valgeks saada.

Selle optilise pea hind ei olnudki eriti räme, koos transaga mingi alla 200 krooni (sõltuvalt poest ja mudelist loomulikult). Kuidas üks optiline pea välja näeb ja kuidas ta (suhteliselt ebausaldusväärselt) pakendatud on näete siit:

Post a comment