pronto.ee

Tomorrow will be cancelled due to lack of interest

Soome Eurovisiooni ajaloost

Räägiks paari sõnaga Soome Eurovisiooni ajaloost. Soome teatavasti on läbi kogu selle ürituse ajaloo olnud peksupoisiks — ja mõjuva põhjusega. Soome Eurovisiooni laulud on (parema sõna puudumisel) imenud ikka vilinal. Muide, kui paljud teist teavad, et Soome 2000 aasta Eurovisioon kohaliku eelvooru võitis selline bänd nagu Nightwish. Paraku taandas asja “korrigeerinud” žürii selle laulu teisele kohale, väites, et esitatud laul (“Sleepwalker”) on Eurovisiooni jaoks sobimatu ning sellel pole mingeid väljavaateid. Selle asemel Soomet esindama saadetud Nina Åströmil (“The little bit”) tuli koos Hispaaniaga jagada 18.-19. kohta 24 osavõtja hulgast.

Mis aastal 2000 ei õnnestunud Nightwishil õnnestus aga teisel Soome raske roki bändil Lordi. Seekord ei tihanud keegi neile kätt ette panna (Lordi sai eelhääletusel koguni 42% kõikidest häältest Soomes — rohkem, kui enamus põhipretendente KOKKU) ja tulemus oli näha … järgmine Eurovisioon korraldatakse Soomes.

Mait ennist juba rääkis siin kartellikokkulepetest, millega pragused korraldajad katsuvad raha perekonda jätta. Ja raha on siin mängus ohjeldamatult — ainuüksi Eurovisiooni eelvooru pääsenud loo autoritasud küünivad miljonitesse kroonidesse ja kui Eesti peaks eelvoorust edasi pääsema, siis saavad summad veelgi suuremad olema. Asi on nende jaoks küünlaid väärt seega isegi siis kui head kohta ei tule. Ühe korra prooviti ju ka rahvahääletust, aga rahvas valis alatult ennast esindama Ruffuse, mis paugupealt tähendas kohe žüriisüsteemi taaskehtestamist.

Selles mõttes on totter lugeda ka vabandusi, justkui mängiks riigid kokku. Loomulikult mängivad kokku, sest esiteks on naaberriikidel tavaliselt sarnane maitse ja kui ikka millegi vahel valida ei ole, siis antakse hääli poliitilise eelistuse alusel. Muide, kui paljude riikide laulude viisi te praegult peast mäletate? Mina mäletan Soome, Leedu ja (üllatav küll) Saksa oma (see kantrilugu). Esimene neist võitis ja teine tuli kuuendaks. Noh, Kantri pole Euroopas kunagi tegija olnud, seetõttu Saksamaa panustas väheke valele kaardile, aga Soome ja Leedu said üle kogu Euroopa omale häid hindeid. Eelvoorus sai Soome koguni 292 häält (kui võrrelda näiteks Eesti niru 28 häälega võib öelda, et üle 10x rohkem) ja see number ei muutunud ka finaalis.

Kuna selles kontekstis on veidike raske väita, et naabrid keerasid käru katsutakse välja tuua teine vabandus — Soomlased panid rõhu šõule, mitte muusikale. No andke andeks! Esiteks on tegu EuroVISIOONIGA, see on visuaalne meelelahutus ja šõul on seega oluline koht kogu kupatuses mida alahinnata ei tohi ja teiseks on see ikka hale vabandus küll. Kui ikka kaks lugu kõrvuti panna ka ILMA pildita, poleks võitjat raske olnud selgitada. Vabandagu see Paadam palju tahab. Sest vaadake ise kelle arvamust see mees usaldab … nendesamade meeste arvamust, kes ilma eelvooruta Eesti kohaliku finaali lastakse ning kelle lood ikka ja jälle Eestit esindama saadetakse. Mis te arvate, et nad on raha peale vihased, et nad enda lugu edasi ei saadaks või? Nad võivad olla andetud, aga kindlasti ei ole nad lollid.

4 Comments

  • Reply Annika |

    Päris hea näitaja on minu arvates see, et mitte ükski lugu pole eurovisioonil kunagi varem nii palju punkte saanud kui Lordi. See näitab seda, et ei ole ainult naabrite poolt hääletamine, vaid peaaegu kogu Euroopa ootab eurovisioonilt uuendusi ja hääletab ikka loo poolt, mis erineb ja silma paistab.
    Ma ei saa üldse aru, kuidas need kriitikud nii lollid on ja näiteks Leedule viimast kohta ennustasid. See on ju teada, et eurovisioonil on päris palju vastaseid ja need hääletavad kõik just sellise loo poolt. Samasugune fenomen nagu siis kui Nexus ja Sõpruse Puiestee muusikakarikas olid ja hääli saadeti mõlema ansambli jaoks umb 12000. See oli ju täiesti selge, et kõik Nexuse vastased hääletasid ka Sõpruse Puiestee poolt.
    Kokkuvõtteks: enam ei piisa hästi lühikesest kleidist ja blondist näitsikust. Vaatajad tahava, et oleks nalja ja etendust (showd), mida sel korral pakkusid Leedu ja Soome.
    Ja lõpetuseks veel, et eesti keeles ei ole sellist sõna nagu šõu, on ainult tsitaatsõna show, millele vastavad eesti oma sõnad – üritus ja etendus. Sorry, see lihtsalt riivas silma.

  • Reply Pronto |

    Ja jääbki riivama, sest ma kavatsen seda parasiitsõna veel edaspidigi kasutada väljamaiste palaganide defineerimiseks. Muide, minu arvamus on see, et kui Soome oleks oma iga-aastase lauantaitangoga seegi kord platsi ilmunud, oleks Leedu selle kupatuse võitnud.

  • Reply Annika |

    Ma olen ka selles päris kindel, et kui ei oleks olnud Soomet, siis oleks võit läinud Leedule.

  • Reply Ulmeguru |

    Šõu pole miski parasiitsõna, nagu ka rokk ja džäss. Mulle need küll ei meeldi, aga enamus keeletoimetajaid arvab, et eesti keeles ongi just nii õige…

    Mis puutub aga sellesse tuntud halasse, et riigid mängivad kokku, siis see on täiesti loll jutt. Žüriide tasandil oleks selline asi võimalik… rahvahääletusel aga mitte. Kõik on märksa lihtsam: naabrid teavad üksteise lauljaid, meloodiad on tuttavlikumad jne.

Post a comment