pronto.ee

Tomorrow will be cancelled due to lack of interest

Jack Abramoff: Kuidas osta poliitikuid

Jack Abramoff

Jack Abramoff on praeguseks päris paljudele tuntub USA poliitikutele pinnuks silmas: temast distantseeritakse sisuliselt valguse kiirusel, kuid paljude jaoks see võib olla juba hilja. Tegelane on nimelt üks tuntumaid kristlike fundamentalistide ja ortodoksete juutide eest lobistajaks Ameerikas, samuti on mees seotud rohkemate vabariiklastega kui sellele parteile meeldiks. Kogu selle asja juures on huvitav see, et mees on äärmiselt jumalakartlik — süvauskliku juudina näiteks ei kasuta ta sabbati ajal transpordivahendeid ega elektrit. Kuid mitte sellest ei taha ma rääkida. Kogu mehe geniaalsust JA nahaalsust JA kohkumatust tagasi ka üsna äärmuslike vahendite eest oma eesmärgi saavutamisel. Kogu sellest avantüürist räägib see Washinton Posti artikkel.

Lugege see jutt kindlasti läbi, sest sealt leiab päris parju informatsiooni, kuidas lobbygrupid toimivad ja aitab mõista mõningasi ka meil toimunud asju. Nendele, kes ameerikakeelt ei mõista lisan siia veel paari sõnaga asja tuuma.

Nimelt taheti USA-s vastu võtta föderaalseadus, mis piirab oluliselt interneti hasartmänge — kasiinosi, loteriisi, kihlvedusi, jne. Et see seadus ajaloo prügikasti toppida otsustas eLottery nimeline firma Abramoffi enda eest lobbytööd tegema panna. Mehele tehti $100k ettemaks ning öeldi, et ta saab opereerida $2M suuruse eelarvega. Andku aga ainult tuld.

Kogu järgnev on nagu mingist Ludlumi raamatust. Sahkerdamine, äraostmine, hämamine, ähvardamine, väljapressimine. Kui esialgu enamus rahvaesindajatest olid selle seaduse poolt, siis mõne aja pärast osa neist loobus oma esialgsetest seisukohtades. Hiljem, kui asi läks väga teravaks, siis kasutati eriti põnevat meetodit. Nimelt peamiseks hasartmängu vastaseks olid nagu ikka kristlased. Abramoff maalis kristlaste lobbygruppidele aga pildi, et kogu selle seaduse eesmärk on hoopis internetihasartmängude seadusega põlistamine, mitte sellega võitlemine ja sellega koos tituleeris neid, kes selle seaduse poolt on hasartmängufännideks. Kristlased loomulikult läksidki liimile ja kui nad hiljem said aru, et neid on internetiloterii firma poolt karmil kuritarvitatud, oli juba liiga hilja ja seadus oli põhja lastud.

Scott Adams oma blogis ütles, et kui see mees nüüd lõpuks taaskord vanglast vabaneb, siis võiks keegi teda (lihtsalt huvi pärast) palgata kristlike fundamentaliste ja ortodokseid juute tegema lobbytööd selle poolt, et homoseksualism kohustuslikuks muuta.

One Comment

Post a comment