pronto.ee

Tomorrow will be cancelled due to lack of interest

Jääharrastus curling

Curlingukivi

Okei, okei. Me kõik oleme näinud telekast kuida curlingut mängitakse. Mingi vana viskab kivi libisema ning siis paar muud vana nühivad harjakestega jääd nagu segased. Naeruväärne.

Täna siis otsustati teha firmas väike motivatsiooniüritus bisnäkkide, napsu ja curlinguga. Asukohaga Jeti jäähall. Ürituse käigus selgus mulle endale ootamatult, et pole see ala nii naeruväärne ühtigi — tegu on pigem hübriidalaga, millest on natuke bowlingut ja natuke pentanquet. Ja see kõik toimub jääl.

Mäng ise pärit kusagilt Šotimaalt, 17-st sajandist ja sealkandis mängiti seda jäätunud veekogudel. Meeskonnas on neli liiget, millest igaüks saab visata kaks kivi. Kivi ise kaalub umbes 20 kilo ja meenutab kõige rohkem vana kooli teekannu.

Ma katsun lühidalt natuke seletada kuidas see mäng käib. Mängija paneb oma vasakusse jalga spetsiaalse libisemissussi, mis esimesel pilgul meenutab pealt avatud kalosse. See asjandus on sitaks libe, seega jääle astuge teise jalaga, mis on ilma sussita. Vasakus käes hoiab mängija harja, paremas jääl lebava kivi sanga. Kivi maast lahti tõsta ei tohi. Mängija toetab parema (ilma sussita) jala hackile ja paneb vasaku jala kanna vastu parema jala nina. Seejärel paigutab ta kivi nii, et see puudutaks vasaku jala nina. Parem käsi milles on sang aetakse sirgeks ning sussiga jalg viiakse ennast püsti ajades hacki taha. Käsi peab püsima kogu aeg sirge (kuni selle hetkeni mil sa selle libisema lased). Püsti ajades nihkub kivi lähemale ja õige poos on siis, kui see lõpuks puudutab parema jala varvast. Tagurpidi keeratud (mitte vars vastu jääd, vaid harja “kukal” vastu jääd) harjast hoitakse kinni nii madalalt kui saab, aga mitte liiga madalalt. Harja varst toetub kukla ja pea vahele (see kõik on vajalik libisemise ajal tasakaalu hoidmiseks). Kui tunned, et hetk on küpss viid libisemissussi jala ette ning lükkad kivi liikuma. Libisemise õige asend on justkui kükkasend, aga tõukejalg on üsna kentsakalt pikalt taha välja sirutatud (nii pikalt kui saab) ja parem käsi kiviga võimalikult ees (käsi olgu endiselt sirge!). Kivi loomulikult ei tohi jäält hetkekski lahkuda. Vasakus käes oleva harjaga saab tasakaalu hoida. Kui tunned, et kivi kiirus on piisav (liiga vara lahti lastes on jääb kiirus liiga suureks ja liiga hilja liiga väikeseks. Pealegi pärast Hog joont ei tohi kivi enam puutuda. Kui soovid väikest vinti sisse võtta, siis hoia kivi veidike soovitud vindi suunale vastassuunas ja kui sõrmed lahti lasta, siis sõrmed vahelt välja libisedes hakkab kivi õiget pidi pöörlema. Loomulikult tuleb siis ka veidike kurssi vastavalt rguleerida, aga see nõuab juba mõningast parktikat. Mina sain lõpuks asja ikka päris käppa.

Et asja veelgi paremini mõista vaatame väljakut:

Hack on siis selline jalapakk, mille pealt ennast lahti tõugatakse. Tõenäoliselt algselt oli see jäässe uuristatud lõhe. Väljak ise muide on peegeldatud, ehk siis algus ja lõpp on samasugune. Mängitakse ühest otsast teise js siis tagasi. Kumb meeskond kahe otsa pealt rohkem punne saab, on võitnud.

Aga asja juurde tagasi. Backline omab tähtsust ainult tagumises otsas — sellest üle libisedes vise ei loe. Ka siis kui kivi jääb esimese ja tagumise Hogline vaheke loetakse vise ebaõnnestunuks. Kui lõpus jääb kivi Backline ja Hogline vahele (eeldusel, et see pole ei paremalt, ega vasakult välja libisenud) loetakse vise õnnestunuks ja kivi ära ei koristata. Kui see jääb veel ringi sisse, siis võib selle eest ka punkti saada. Maksimaalselt on võimalik saada kahe meeskonna peale kaks punkti. Võib juhtuda, et need mõlemad saab ka üksainus võiskond, aga võib juhtuda, et need jagunevad ka tiimide vahel. Teeline omab tähtsust peamiselt tagumises otsas, sest sealt alates võivad ka vastameeskonna mängijad nühkima hakata.

Milleks see nühkimine? Nühkimine teeb jää hetkeks libedamaks (nühkida tuleb kivile võimalikult lähedalt ilma teda veel puudutamata). Hea nühkimine annab kivile kuni 10% libisemismaad juurde. Pärast Teelinet saab nühkida ka vastasmeeskond, lootuses, et kivi siiski üle Backline libiseb. Way to go, hea sitakeeramismäng! Loomulikult võib ka vastaste kive minema lüüa ja oma kive ette paigutada. Nii et proovige järgi.

2 Comments

  • Reply Gea |

    Õudsalt lahe mäng on, ma ka käisin ükskord ja siiani meenutan sooja sõnaga, aegajalt kerkib isegi mõte, et hakkaks pidevalt harjutama, aga siis see jälle kaob kuhugi

Post a comment