pronto.ee

Tomorrow will be cancelled due to lack of interest

Gaasitoru ja Eesti merepiir

Hommikutelevisioonis esines täna selline mees nagu Hardo Aasmäeja teemaks oli seekord see kurikuulus gaasitrass, mis Venemaa tahaks justkui läbi Läänemere Saksamaale vedada ja nõnda baltide obrokist pääseda. Selge on see, et majanduslikult on see üsna murettekitav, kuid mees tõi välja veel paar huvitavat punkti:

  1. Eesti on hambutu. Praegult ei ole Eestis resoluutseid aatemehi, kes julgeks kusagil rusikaga lauale lüüa ja küsida, et mida te ahvid üldse mõtlete siin. Ansip hiivab vaikselt kah oma käpakese lauaservale, kui vähemalt kümme keegit on seda eelnevalt juba teinud, kuid kui vaja ise midagi öelda, tuleb sellest nokast ainult armetut piiksumist. Seda tuleb muuta.
  2. Eesti võiks nihutada veidi merepiiri. Põhimõtteliselt on igal riigil õigus kuulutada oma terriotoriaalveteks 12 meremiili jagu vett alates rannajoonest. Naissaari ja muud sellist arvesse võttes saab suurele osale Soome lahest käpa peale panna ja kui muud ei saa, siis muutub see gaasitrass palju vähem isuäratavamaks.
  3. See gaasitrass läheb risti üle Tallinna ja Helsingi vahelise ühendusvõrgustiku — kahe linna vahele on veetud päris hea hulk erinevat juhet ja igasugune plaan sinna midagi peale laotada peaks mõlema riigi isad tagajalgadele ajama. Eesti puhul oleks hea kui me oleks pisut vähem põlviligi.
  4. Üsna levinud komme on tiheda asustuse või majandushuvide korral jagada merepõhi ära erinevate riikide sektorites. Tõsi, reeglina käib see just selliste alade kohta, kus on midagi magusat saadaval — eelõige loomulikult naftat (esimese asjana tulvad meelde Pärsia laht ja Põhjameri), kuid Läänemeri on kuulutatud ökoloogiliselt haavatavaks, selle põhja on uputatud ohjeldamatult erinevat sõjatehnikat, keemiat ja pagan teab mida. Mõttekas oleks välja pakkuda ka selle mere laiali jagamine eesmärgiga määrata vastutajad, kes hoolitsevad selle eest, et keegi siin sigadustega ei tegeleksja vajaduse korral koordineeriks pääste ja koristustöid. Sellisel juhul on igal riigil käpp ette panna igasugustele trassitöödele oma tsoonis — kui mitte igaveseks, siis vähemalt väga pikaks ajaks.

5 Comments

  • Reply Validool |

    Kokkuleppel Soomega annaks oma piirid kokku lükata niiet milligi vahele ei jääks ja mingit trassi ei tuleks. Selleks on vaja ainult poliitilist tahet ja julgust. Siiani on välditud isegi selle idee väljaütlemist.

    Trass ise ei olekski halb, kui selle jämmed kõrvalharud tuleks Tallinnasse ja Helsingisse. Siiski loodavad (ilmselt) mõlemad pooled, et saavad gaasi soodsamalt, kui hoiavad vene poole. Esimese vigina peale tõstaks vene gaasi hinda juba homsest, idavirumaal hakkaks mäss ja goodbye euro niikuinii. Gaas on väga pauerful kang hetkel.

  • Reply Pronto |

    Kui nii võtta saab seda teha ka siis, kui toru maha on pandud. Kui siis kohemaid gaasikraanid lahti ei lähe, siis viiakse asi emexisse. Teine asi on selles, et kuidas Venemaa asja vaatab kui nende aken Euroopasse muuub konnatiigiks?

  • Reply Discordia: Pronto |

    Mõni aeg tagasi rääkisin ma Läänemerd läbivast gaasitorust, mille eesmärk on paljuski traditsioonilisi transiidimaid kottid. Põhilised kannatajad on selle juures ilmselgelt Poola ja Ukraine, kuid oma laksu saavad ka Baltimaad, millede jaoks tsüklist välja

  • Reply x |

    Üldiselt, Ansip on ju täielik POLIITKARJERIST. Teisisõnu öeldes, ta ei ole ju sisuliselt ise mingit mitte-poliitilist erialast tööd teinud ning kahtlen, et ta vist ei ole suutelinegi mingit mittepoliitilist erialast tööd(kokk, insener, arst, jne.) tegema, st. tema kõik ponnistused seisnevadki ainult Reformierakonna toel redelil ülesse ronimises, et siis Kallase moodi kuskil kõrgel ja ülihästi tasustatud kohal maanduda.

    Noh, see ju seletab kõik: Ansip ei tööta rahva heaks vaid selle heaks, et ise kuskilt, kas otseselt(majatehing?) või kaudsemalt(aktsiad, osalus?) mingi nuts kätte saada. Ojuland oli ju finantseeritud Edgariga sama “projekti” raames, lihtsalt et, kui ma nüüd ei eksi ja KUI ma õieti mäletan, Ojuland ei “ostnud” otse enda nimele Kruudalt maja, vaid leppis oma abikaasaga kokku. Kes viitsib, võib ise konkreetsed algallikad välja otsida.

  • Reply Discordia: Pronto |

    Täna siis lõpuks ärkas Isamaa ja kukkus kohe vene-saksa gaasitoru poole rusikaid viibutama. Parem hilja kui mitte kunagi. Sellest gaasitorust olen ma siin kirjutanud ennegi:
    Gaasitoru ja Eesti merepiir
    Vene gaasitoru ehitus algas

    Erinevalt tavalistes

Post a comment