pronto.ee

Tomorrow will be cancelled due to lack of interest

Discovery

Kosmosesüstik “Discovery”

Kõigepealt siis värskematest uudistest: eile taaskäivitas USA oma kosmoseprogrammi pärast kaheaastast vaheaega, mis oli tingitud kosmosesüstiku Columbia hävinemisest maandumisel 1. veebruaril, 2003. See oli üldse teine õnnetus süstikuprogrammi ajaloos pärast Challengeri lagunemist stardil 28. jaanuaril, 1986. Huvitav oleks teada, kas mõnepävane kuupäevavahe kalendris oli juhuslik kokkusattumus või pole jaanuari lõpp / veebruari algus lihtsalt sobilik banaanikala püügiks? Muide, Columbia oli laevastiku vanim süstik ja Challenger vanuselt teine. Amortisatsioon? Ametlikult on süstikud disainitud 100 lennuks ja kumbki polnud jõudnud isegi pooleni neist.

Igal juhul on hetkel NASA-le alles jäänud veel kolm süstikut: Atlantis, Discovery ja Endeavour. Viimane muide on plaaniväline süstik, kuna see pandi kokku peamiselt Challengerist üle jäänud varuosadest asendamaks Challengeri pärast viimase hukku.

One Comment

  • Reply tank |

    amortisatsioon ei saa olla põhjus. challengeri plahvatuse põhjustas katkine stardikiirendi (kui vana SEE oli, kes seda teab?). columbia huku aga ära kukkunud kütusepaagi jupid (ja kütusepaak on disposable).

Post a comment