pronto.ee

Tomorrow will be cancelled due to lack of interest

Avatar – The Last Airbender

Kes on jälginud pikemalt selliseid multifilmikanaleid nagu Cartoon Network, Nickeloden see on märganud, need kanalid on võtnud suuna lühikeste ning suhteliselt lihtsakoeliste jupikestega publikule, kelle vanus jääb kuhugi sinna teise elukümne algusesse. Ometigi on eliab seal erandeid ja vahest kõige silmatorkavam (kui Naruto kõrvale jätta) on “Avatar – The Last Airbender”.


Avatar on erandlik just selle poolest, et sarja kolm hooaega ja 61 osa moodustavad ühe terviku, iga järgmine osa jätkub sealt kus eelmine pooleli jäi ja kuigi osa neist on tähtsamad kui teised ei maksa ühtegi neist vaatamata jätta. Samuti on kogu piisavalt mitmekihiline, et pakkuda meelelahutust vanusest täiesti sõltumatult.

Loo tegevus leiab aset müstilisel mandril, mis meenutab Hiinat: peamiselt just kommete ja keele poolest. See on huvitav tegelikult üsna mitmel tasandil, sest loo autoriteks on ameeriklased ning aktiivselt kasutatakse animest tuttavaid vahendeid. Tänu sellisele kultuuride segistamisel hägustab žanride jooni tundmatuseni. Ometigi on tulemuseks saadud segu parem kui komponendid ükshaaval.

Kunagi Avatari maailmas neli erinevat rahvast: tule, maa, veel ja õhu mõjutusega inimesed, kes suutsid vastavaid elemente oma tahte järgi “painutada”. Hoidmaks kogu ilma tasakaalus sünnib taas ja taas müstiline tegelane, avatar, kes on suuteline kasutama korraga kõiki nelja jõudu. Tasakaalu süvendas veel ka see, et iga kord kui avatar sündis, toimus see rotatsiooni korras järgmise rahva juures. Ometigi ei piisanud viimase avatari pingutustest ja kui tulerahvas õhunomaade ründas, oli ta kadunud. Nüüd sada aastat hiljem leiavad meie peategelased jäässe külmunud uue avatari, kes peab lühikese aja jooksul omandama kõigi nelja elemendi kasutamise oskuse ning tehtud kahju kuidagi heastama.

Asja teeb keeruliseks ka see, et avatar ise on 12 aastane ning tema kaaslased vaid aasta või kaks vanemad. Mõnes mõttes räägib see lugu mitte ainult maailma päästmiseks vaid ka inimeseks kujunemisest ning sellest kuidas sõpru võib leida nii omade kui vaenlaste hulgast kui sa oled valmis poolele teele vastu tulema.

M. Night Shyamalan tegeleb praegult selle sarja põhjal filmitriloogia väntamisega, mille esimene osa peaks kinolinadele jõudma 2010 aasta 2. juulil.

Post a comment