pronto.ee

Tomorrow will be cancelled due to lack of interest

Steven Brust: Teckla

Steven Brust: Teckla

amazon.com: Steven Brust: Teckla

“Teckla” on raudselt nigelaim seniajani loetud Taltose raamatutest ning tegelikult väärib üldse tähelepanu vaid selles, et teguon omamoodi sõlmpunktiga, kus autor viitab eelnevatele ja tulevatele juttudele. Hilisemaid seikluseid lhedes kipub sõrm iseenesest aeg-ajalt püsti tõusma: “Ahaa, Tecklas oli sellest põgusalt juttu”.

Dragaeranite impeeriumit iseloomustab kõige paremini Suur Tsükkel ja kodade/klannide valitsemisjärjekord. Kes veel ei tea, siis iga klanni iseloomustab mingi loom ja Tecklal oma on neist kõige malbem. Parema sõna puudumisel võiks öelda, et selleks on lehm. Antud raamatu tegevus toimub Fööniksi valitsemisperioodil mille lõppedes antakse Imperaatorlik Kera ja kroon edasi Draakoni klannile. Tegemist on võimukate ning arrogantsete klannidega, mil Teckla elu ei ole just eriline meelakkumine. Õigupoolest ei ole Teckla elu meelakkumine ühegi teise klanni valitsemisperioodi ajal, sest tegu on malbe ja agraarse rahvaga, kes toidab enamuse impeeriumist. Aeg-ajalt korraldavad nad muidugi ülestõuse kui kuna tegu on kõike muud kui sõjameeste klanniga uputatakse nende ambitsioonid tavaliselt kiiresti verre.

Päris inimesed (vaatamata sellele, et ka dragaeranid ennast inimesteks kutsusid olid nad üksjagu teistsugused: elasid tuhandeid aastaid, olid oluliselt suuremat kasvu ning neil ei kasvanud näole karvad. Seetõttu kutsus Vlad Taltose vanaisa neid hoopis haldjateks) olid samuti impeeriumis allasurutud seisus — peamiselt kaotatud sõdade ja ksenofoobia tõttu, mistõttu ühel heal hetkel otsustasid mõlemad alamrassid seljad kokku panna ja võimumeestele pikki nokka anda.

Kuna Vlad ise oli ennast juba härrasrahva hulka töötanud ei pidanud pööbli mässamist miskiks. Erinevalt tema naisest Cawtist, kes täiesti arusaamatutel põhjustel nendega koos hängima hakkas. Tuletan siiski meelde, et ma endine ja väga pikajaline paarimees(-naine), on siiski hetkel Draakoni troonipärija. Okei .. laias laastus hakkab ajapikku tekkima keeruline perekondlik olukord, sest tema jaoks hakkab mäss muutuma olulisemaks kui Vlad ja Vladile see ei meeldi. Et asjale veel vürtsi lisada tekib tal konflik veel idarahva (nagu dragaeranid inimesi kutsusid) kvartali allilmabossiga tüli, mis paisub peaaegu täiemõõduliseks maffiasõjaks. Ning kui pärast paari intsidenti ka Valitsejanna hakkab mässu tõsisemalt võtma, kipub asi üle pea kasvama.

Üldjoontes on kogu see revolutsioonilugu siiski üsna võlts. Jutt lugeda kõlbas küll, aga teist korda üle lugeda enam ei viitsiks. Hindeks kolm.

One Comment

  • Reply Lauri |

    Teckla, Athyra ja Orca on kogu sarja kõige nõrgemad osad. Edasi läheb juba asi väga vingeks tagasi. Sügisel ilmub uusim, Dzur.

Post a comment