pronto.ee

Tomorrow will be cancelled due to lack of interest

Info(sulu)sajand: Kuidas teha ID kaarti

Mingitel segastelasjaoludel pole mul seniajani ID-kaarti, vaatamata sellele, et mul on selle lugeja ja puha. Otsustasin, et oleks moodne ajaga sammu pidada ja parandada see viga.

1. Kust alustada? Mulle meenud, et eksisteerib selline tore internetilehekülg nagu www.id.ee. See on vägev värviline leht, kus ID-kaardiga seotud ajapulgad räägivad mida kõike vägevad (peale triibu vormimise) sellega teha saab. Menüüst paistab kohe kaugele ära suur kiri ID-KAART. Klõpsame sinna. Selle peale venitatakse lahti menüü, kust saab valida “Kaardi taotlemine”. Bingo!

2. Hmm?
Kuidas ID-kaarti saada?
ID-kaardi saamiseks pead pöörduma taotlusega Kodakondsus- ja Migratsiooniameti poole. Vaata lähemalt siit. Okei … klõpsame veelkord.

3. Hmm?!
Kui isikut tõendavat dokumenti taotletakse esmakordselt, tuleb pöörduda KMA teenindusbüroosse. Alternatiivina pakutakse välja tiguposti teel suhtlemist. Selleks, et leida ümbrike, marke ja pilte peaks ma niikuinii linna minema, seega unustame selle kirjavärgi. Aga kus on KMA teenindusbürood?

4. Noh, kuigi mul on pass olemas, klikin “Esmakordne dokument” valikule. Vahet ju pole, avaldusi saab teha samas kontoris, eks ole?

5. Leht on täis pikka ja mõttetut möla. Mul hakkavad närvid läbi minema. Leian lõigu: Alla 15-aastase lapse seaduslikule esindajale väljastatakse dokument allkirja vastu taotlusankeedil märgitud väljastuskohas isikut tõendava dokumendi alusel. Tekkis hiilgav idee, et äkki saab kättesaamiskohtadesse ka avaldust teha.

6. Pikk leht, mis räägib, et ID-kaarte saab kätte pankadest ja passe KMA büroodest. Vaatame kõigepealt seda pangavärki.

7. Sampo pank vastab helistamise peale, et nemad ID-kaarte ei väljasta. Fuckers!

8. Ühispank või nagu mulle tähtsalt öeldi nüüdne SEB pank (mille kontor on kohe minu kontori vastas) pakub, et minu ma www.pass.ee peale. Nemad pidavat kaarte küll väljastama, aga see on ka kõik millega nad mind aidata saavad (Loomulikult olid nad vahepeal oma EYP lehe SEB leheks muutnud, aga see ei olnud eriline pingutus edasi klõpsata).

9. Pass.ee on kohe ID-kaardi koha pealt lahti, leian sealt midagi taotlusankeedi kohta.

10. Taotlusankeet, mida saab arvutis täita on mingi PDF dokustaat, mis tuleb pärast täitmist välja trükkida ja kontorisse viia. No WTF?!?

11. Otsustasin seda ankeeti proovida. Poole pealt lõin käega — kust kurat mina pean peast teadma oma isa ja ema isikukoode?! Pealegi olen ma kõik need andmed juba omal ajal jaganud passi tehes välja. Meil on igast X-Teed ja muud mõnud, otsigu ise. Ilmselt on 21 sajandisse praeguseks jõudnud ainult Steinbocki maja. Otsustasin old-fashioned vahendeid kasutades asja joonde ajada.

12. Helistasin KMA-sse. Telefon on kinni. Kinni. Oodates avastan pass.ee lehel mingi mõnitava menüüvaliku, mille nimi on “Vaadake animatsiooni”. Juba esimeste kaadrite juures läheb hari punaseks. Tramaeivõi oli mul vaja selle peale klikata?!

13. Telefon on endiselt kinni. Ma vean kihla, et mingi rõve mutt on toru hargilt maha tõstnud, et rääkida kontorikaaslastega eluliselt olulistest asjadest nagu Ene uuest peikast ja kuulda uudiseid selle kohta millisesse poodi on just erikuradiseksikaid botikuid müügile tulnud. Mul muidugi sitt jälle keeb.

14. Kinni, kinni, kinni, kutsub! Jees! Mammi võtab vastu ja teatab, et tehku ma ainult pilti ja tulgu kontorisse. Kontor asub Lastekodus ja seal võetakse vastu ka avaldusi. Ja neil on tõepoolest võimalik oma baasist mu vanemate andmed välja imeda. Neetud, pean pilti minema tegema. Peaks minema, habeme ära ajama ja mõned pidid tegema. Tädi lisab pärast mõningast (suhteliselt lühikest) lobisemist rõõmsalt kõne lõppu, et tulgu ma aga nende kontorisse, neil polevat külaliste vastu midagi. Olen sõnatu.

15. Lükkan selle tähtsa asja homseks. Ma ei ole siin mingi Ojuland, kes ennast töö ajast mukib. Eks ma pärast räägin, kuidas mul avalduse tegemine läks.

PS. Leidsin muude ebatarvilike infokogumite hulgast ka KMA vapi. Mida nad sellega teevad, ma ei tea, kuid selle asja heraldika on kangesti kahemõtteline. Lisan pildi:

Mäletate seda väljendit, et tuled kuidas tuled, kas kilbiga või kilbil. Eesti kassid on nende vapil igatahes kilbil. Sirakil.

7 Comments

  • Reply w |

    kle kui lähed, küsi, mida ma tegema peaks et uut passi saada kui vana aegund on – ma peale u 30ndat klikki id.ee’s ja pass.ee’s andsin täna alla, no ei ole selgelt esitatud inff noh… või siis olen mina loll…

  • Reply Annika |

    Mina tegin ID kaardi nii, et printisin taotluse välja, täitsin vajalikud kohad (vanemate isikukoodi kohad jätsin tühjaks), panin selle koos pildiga ümbrikusse ja saatsin ära. Varsti oli ID kaart kodu juures pangas mind ootamas. Väga lihtne mu meelest. Lihtsalt need kohad, mida sa ei tea, jäta tühjaks!

  • Reply Annika |

    No kui sa oma nime ja sünniaega ei tea, siis ma arvan, et sul pole id-kaardiga ka midagi teha, sest sa lihtsalt ei tea, mida sellega peale hakata!

  • Reply Morgana |

    get help! Kui sul pass muidu olemas, siis teed korduva dokumendi muidugistmõista. (Korduva doku paketti kuuluvad kas ainult ID kaart või nii ID kaart kui pass, aga mitte pass üksi.)

    Siis võid ema ja isa rahule jätta.
    Foto peab sul ikka olema.

Post a comment