pronto.ee

Tomorrow will be cancelled due to lack of interest

Sürakuusa, 212 EMA

Arhimeedes

Paartuhat aastat tagasi tagasi piiras Rooma Sürakuusa linna. Laiemale avalikkusele on see paik tuntud ühe tema kuulsama kodaniku järgi kelleks oli Arhimeedes. Viimane oli valitseja sõjaline nõuandja ja aitas kaitsjaid ründajate vastu. Ühe vahendina mida ka tasutas oli mingi “põletusklaas” selleks, et päikese abiga Roomlaste laevadele tuli otsa pista.

Paljud on seda pidanud legendiks, mille taust on enam kui küsitav. Siiski on see sündmus piisavalt adekvaatselt dokumenteeritud. Mida sellest arvata? Mythbustersi mehed proovisid selle peal oma kätt, kuid tulemused jätsid soovida ning nad kuulutasid, et see müüt ei pea vett.

Hulk MIT-i üliõpilasi aga ei rahuldunud sellega. Kui enamus neist arvas, et kogu see asi läheb mokka otsustasid nad siiski seda asja uuesti katsetada. Esimese asjana otsustati, et tõenäoliselt pruugiti lihtsalt suurt hulka peegleid. Kuid kas sellest on küll, et laev põlema pista?

Poisid läksid poodi, ostsid 127 tavalist peeglit (tegelt osteti neid rohkem, aga kaks tükki läksid katki), sihtisid need laevamaketi peale ja vau! laev võttis tuld. Loomulikul oli kogu lugu veidi komplitseeritum, kuid sellest saate te lugeda siit.

Post a comment