pronto.ee

Tomorrow will be cancelled due to lack of interest

Sepa kahurikuul

Üks asi, mis mu varajasema kandega haakub. Täna sopsatas mu postkasti kurikuulsa Elmar Sepa reklaamleheke. Omamoodi jultumus on jääda nii korduvalt vahele erinevate jamadega ja IKKA tagasi loivata. Aga jultumuste tõeline tipp on kaks tema esimest “tegu”, millega ta oma lehekesel praalib:

Seisin selle eest, et

  1. Tallinnas keelustati öine alloholimüük
  2. Linnaelanike käest hakati küsima nende arvamust

Esimene punkt on üks asi, mis vähemalt minu arvates on kandnud kõik negatiivsed viljad, mida on võimalik kanda:

  1. Öökaupluste kadumine. Kui kellelgi peaks olema tarvis juhuslikult öösel ka midagi peale alkoholi (piima, kassitoitu, jne), siis on selleks Tallinnas praegu ainult mõned üksiku poed ja kui sa just nende kõval ei ela, siis on jama lahti. Ühistransport ei pruugi enam liikuda ja takso on kallis. Olgem ausad, lõviosa öisest kassast tegi alkohol, kuid tänu sellele oli võimalik saada ka muudki.
  2. Väikepoodide kadumine. Väikepoodide põhiline mugavus on nende kodulähedus. Hinnatase on neil kallim ja valik viletsam kui kusagil supermarketis, kuid nad on lähedal. Tähtis on see eelkõige eakamatele inimestele, kelle jaoks kaugemale minek on paras ettevõtmine, samuti nendele, kellel pole aega pikalt kaugemal asuvas supermarketis ringi seigelda. Need kohalikud väikepoed doteerisid oma tegevust tihtipeale õhtuse-öise alkoholimüügiga. Nüüd kus see on ära kadunud, ei ole neil tihtipeale enam majanduslikult mõttekas oma uksi lahti hoida. Kui palju pisemaid nurga-pealseid-poode on praeguseks juba kinni pandud tänu sellele mõtlematult kehtestatud seadusele? Minu ümbruskonnas vähemalt kolm.
  3. Kaagid linnas. Varem kui kella 1 paiku öösel linnas ringi sai käidud, linna magas. Kes tahtis, pummeldas oma pinna peal ja jättis võõrad rahule. Kui vaja käidi poes. Nüüd on linn öösiti napsutajaid täis — kes tihtipeale on ennast tugevaks, julgeks ja ilusaks joonud. Ja targaks. Paljud neist poleks välja tulnudki, kuna baar on kallim kui poenaps, aga eestlane on nagu maatõugu hobune — alguses ei saa vedama, pärast ei saa pidama. Kui üks seaduse kehtestanud kodanike seisukohtadest oli see, et öine linn oleks rahulik ning turvalisem, siis vähemalt seda punkti pole see kindlasti täitnud.
  4. Purjus juhtidega õnnetused ja sündmuskohalt põgenemised. Järsult on kasvanud uudiste põhjal pärast seaduse kehtestamist purjus juhtide poolt põhjustatud liiklusõnnetused ja põgenemisega päädinud liiklusõnnetused. Kui ikka kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab ja sõidatakse naabervalda. Selline asi võib harjumuseks saada — kord vindisena sõitnul on järgmine kord palju lihtsam samas konditsioonis rooli istuda. Eelmine kord ju midagi ei juhtunud.

Teine punkt on aga juba lihtsalt küüniline. Inimeste käest küsitaksegi arvamust. Iga kolme aasta tagant. Inimesed valivad omale rahvaesindaja, kes oleks pädevam ja rohkem informeeritum asjakohaseid otsuseid vastu võtma. Praegult tundub, et Sepp ennast just kõige pädevamaks ei pea, seetõttu võtaks ta parema meelega palka ja altkäemaksu vastu ning jätaks otsustamise ja vastutamise linnarahvale. Miks me teda üldse sinna peaksime valima?

Üksjagu küüniline on ka Vilja Savisaare soovitus, Mille lõigu ma kohe ette loen:

Abivalmis ja heasoovlik, on ta alati nõus pakkuma abi ka nendes asjades, mis ei kuulu tema töövaldkonda.

Ma arvan, et ta pidas siin silmas teatavat sorti kinnisvaratehinguid ning loodan südamest, et see kommentaar oli ajendatult sarkasmist.

4 Comments

  • Reply Discordia: Pronto |

    Minu nimi on Tanel Raja, ma kandideerin Tallinna Kesklinnas ja minu number on 980.

    Asjakohased kanded, mis iseloomustavad minu seisukohti:
    Sepa kahurikuul
    Härrased vannutamata mehed

  • Reply Vali Dool |

    Veskimägi täna Delfis:

    Kas oleksite nõus ülemaalise öise alkoholimüügi keeluga?

    Sellele, et inimesed liiga palju joovad, ei saa olla üht universaalset lahendust. Ma olen põhimõtteline käskimise ja keelamise vastane. Käskude ja keeldudega inimeste käitumist ei muuda, see viib probleemi ainult sügavamale ja tekitab palju muid negatiivseid kõrval nähtuseid alates salaviinast ja lõpetades koduse puskari ajamisega. Suuremad keelud ei tähenda alati vähem joomist (ja vastupidi). Usun, et enamik inimesi suudab ise ennast puudutavaid otsuseid langetada. Täna pole mulle selge, kas totaalne keeld on kõige efektiivsem viis eesmärgi saavutamiseks.

  • Reply Discordia: Pronto |

    Öise alkoholimüügi teema on tuure hakanud koguma ning sahistamist kostab iga lehekese serva alt. Minu seisukohad antud küsimuses on ammu kõigile teada ja eraldi kommenteerimis ei vaja.

    Nüüd on siis ka Rein Lang oma tolmu üles keerutamise vahelt leidnud

Post a comment